Saturday, 4 August 2012

7-7=63....0.0

Assalamualaikum....dah lme rsenyer ana x wat new post kat blog ana...ari ni ana nk kongsi satu ilmu dgn kamu smua...


Mesti kmu semua plik kan ngan equation kat atas tu...knape yer...7 -7=63...hm...ana kat sini xnk cite pasal math @ +math..(teringat zmn sekolah...smpi demam wat +math..hihi..)..equation kat atas tu ana nk cite pasal seorg nabi Allah, Nabi Daud dan MALAIKAT MAUT..*sebut jer pasal malaikat maut mesti terpikir pasal mati kan...bagus3..mengingati mati boleh mendekatkan diri kite kpd PENCIPTA kita Yang Maha Agung...


dengar ni...ana nk start cite dah ni...


Pada suatu hari Nabi Allah Daud telah bertemu dgn Malaikat Maut yg berupakan seorg llaki yg rupawan..lalu berlakulah perbualan diantara mereka...


Malaikat maut:Wahai nabi Allah Daud,sesungguhnya jiranmu akan meninggal dunia dalam                                                    
                             masa 7 hari...


Nabi Allah Daud terkejut lalu pulang ke rumah...setiap hari Nabi Allah Daud melihat jirannya itu...hinggalah hari ke-7...Nabi Allah Daud menanti pnuh debaran..alangkah terkjutnya..Nabi Allah Daud melihat jirannya masih hidup..akan tetapi Nabi Allah Daud menunggu pada keesokkan harinya...begitulah pada hari berikutnya..sehinggalah sebulan...Nabi Allah Daud berasa amat hairan..Malaikat Maut mengatakan bahawa jirannya akan  meninggal dunia dlm masa 7 hari slps Nabi Daud & Malaikat bertemu..x mungkin Malaikat berbohong...


Lalu bertemu sekali lagi Nabi Daud & Malaikat Maut..

Nabi Daud:Wahai malaikat...mengapa jiran ku masih hidup..sedangkan kau katakan dia                       
                    punya mase hanya 7 hari lagi...


Malaikat Maut:Sesungguhnya..sewaktu aku berada di muka pintu rumahnya,di saat aq ingin  
                            menarik nyawanya..tiba-tiba datang seorg miskin meminta makanan kpd
                             nya..lalu,dia menghulurkan satu dirham yg ade padanya..walhal,ketika itu.
                             dia mempunyai 1 dirham itu sahaja utk membeli makanan..tetapi dia 
                             memberi kpd org mikin itu...lalu aku diperintahkan oleh Allah supaya tidak
                             mencabut nyawanya dan,...memanjangkan usianya sehingga 63 tahun lagi...
                                     


                                                                ************




Maka demikianlah cerita antara Nabi Daud & Malaikat Maut...dlm cerita yg seringkas ini kita dapat mengambil byk pengajaran...


bersedekah kan satu amalan yg mulia...n_n..








mesti kamu semua tertanya2...ape kaitan cite kata atas n equation 7-7=63..


7: 7 hari lagi tinggal utk jiran Nabi Daud menikmati nikmat bernafas di muka bumi Allah
-7 :setelah 7 hari itu berlalu....
= 63 : jiran Nabi Daud tidak ditarik nyawanya...tetapi...dipanjangkan umurnya..

No comments:

Post a Comment